2023-04-11 Solel Academy

Är hemmabatterier säkra?

Det finns en del rykten och myter som svävar runt på nätet när det kommer till säkerhet av hemmabatterier och batterilager. I det här inlägget kommer vi att förklara vad som gäller för att eliminera dessa rykten & myter.

Är dessa säkra eller inte?
 

Det korta svaret på denna fråga är: Ja! Litiumjärnfosfat-batterier är säkrare jämfört med andra typer av litiumjon-batterier som det flesta känner till från sina mobiltelefoner, bärbara datorer, skruvdragare, sågar och gräsklippare.

Säkerhetstest och CE-märkning
 

På Solelgrossisten har vi förlitat oss på litiumjärnfosfat, även känt under sin förkortning LiFePO4, redan från början. Det betyder att alla batterier du beställer från oss är CE-märkta & ha genomgått godkänd säkerhetstestning enligt EU direktivet.

LiFePO4-batterier brinner inte
 

Litiumjärnfosfat-batterier visar inga termiska effekter upp till 300 °C. Litiumjärnfosfat-batterier är bland annat därför oöverträffad när det gäller säkerhet.

Krävs en egen brandcell där batteriet ska står?
 

Nej! Litiumjärnfosfat-batterier har överlägsen och mer betydande kemisk och termisk stabilitet och har andra lämpliga och utmärkta säkerhetsfunktioner. De är obrännbara även när de upplever omfattande användning, missbruk och felaktig hantering under urladdning och laddning. Det krävs därför ingen egen brandcell vid montering av LiFePO4 hemmabatterier.

Värme och giftiga tungmetaller
 

Dessa batterier har ett högre motstånd mot temperaturfluktuationer och termisk springande. De tål stora mängder värme utan att smälta eller sönderdelas. Utöver dessa består litiumjärnfosfat-batterier inte av några giftiga ämnen. Således är de helt säkra för användning.

Litiumjärnfosfat-batterier ger användarna en säker, kraftfull och långvarig kraftlösning. LiFePO4-cellen har blivit ett av de primära cellvalen för topptillverkare av krävande utrustning på dagens produktmarknad.

Batterisäkerhet
 

LiFePO4-batterier är för närvarande den bästa batteriteknologin på marknaden, med de flesta fördelarna. I det så kallade spiktestet eller simulerad kortslutning med temperaturer över 700°C testades LiFePO4-celler i laboratoriet. Resultatet blev att de varken brann eller nådde kritiska temperaturer.

Överladdning av en LiFePO4-cell utan BMS
 

Vad är ett BMS-system? Battery Management System eller kort (BMS) är en elektronisk styrenhet som övervakar och reglerar batteriets tillstånd. Till exempel förhindrar BMS kortslutning och skyddar mot överhettning.

Batterilager litiumjärnfosfat – de viktigaste punkterna i korthet


1. Säkerhet

Litiumjärnfosfatceller är icke brandfarliga och icke-explosiva, och tål extrema temperaturer och skador. Ingen brandcell krävs.

Detta skiljer dem från konventionella litiumjon-batterier, som placeras därför i en egen brandcell med separat ventilation.

2. Lång livslängd

Batterier med litiumjärnfosfat är extremt hållbara: Även efter 27 år, motsvarar 10 000 laddningscykler, har de fortfarande en kvarvarande kapacitet på långt över 80 procent.

3. Snabb och stabil laddning

Litiumjärnfosfat-batterier kan laddas och laddas ur snabbare än andra batterier.

LiFePo4-batteriet har sin optimala miljö vid rumstemperatur. De fungerar också vid nästan alla utomhustemperaturer: de tål kyla och värme.

4. Bra miljöbalans

Litiumjärnfosfatbatteri innehåller inga giftiga tungmetaller som kobolt, nickel eller kadmium. Ur en ekologisk synvinkel är litiumjärnfosfat ”icke-giftigt och ofarligt”, skriver studien av Verband der Elektrotechnik (VDE) i Tyskland.

Återvinning är också enkelt: alla metaller kan återvinnas upp till 100 %, elektrodmaterialen och polymererna upp till 90 % och mer.

5. BMS – det fungerar inte utan det

BMS (Battery Management System) är den viktigaste komponenten i ett LiFePo4-batteri, eftersom denna inte bara skyddar mot överladdning och djupurladdning, utan även begränsar strömmen som kan dras. Man talar om ett skydd mot överurladdning.

>Ladda hem en lathund här!

Med vänliga hälsningar 

Oliver Nylund Utbildningsansvarig
oliver.nylund@solelgrossisten.se